Diederik W.

Senior Engineer

De kwaliteit van leven bevorderen

Ik werk al 35 jaar bij dezelfde werkgever. Voor mijn werk moet ik veel reizen. Ik help mensen bij het onderkennen, voorkomen en managen van risico’s van gas- en olievelden.

Ik heb naast dit betaalde werk altijd al veel vrijwilligerswerk gedaan. Zo ben ik voorzitter van het bestuur van de vereniging voor Volwassen Autisten en ben ik de oprichter van Autminds en in deze organisator van een jaarlijks internationaal congres voor en door volwassenen met autisme. Het capaciteitsbeslag van deze vrijwillige taken is aanzienlijk, gemiddeld twee dagen per week. Echter, minder betaald werk of minder vrijwilligerswerk is géén optie. Beide aandachtsgebieden zijn m.i. essentieel.

Met de introductie van Tripido, waarbij de werkgever de helft van de vrijwilligersinzet bekostigd en ik de andere helft, kon ik één dag per week vrije tijd herwinnen. Nu gaat op vrijdag al mijn aandacht naar het vrijwilligerswerk. In mijn werkplanning hou ik betaald en vrijwillig werk ook strikt gescheiden. Geen zakelijk berichtenverkeer op vrijdag.

Ik zeg wel eens: in mijn betaalde werk help ik levens redden én in mijn onbetaalde werk bevorder ik de kwaliteit van die levens. Deze twee werelden zijn voor mij heel belangrijk en onmisbaar. In mijn betaalde werk mag ik géén fouten maken, in het vrijwilligers werk voor deze doelgroep zijn fouten onvermijdbaar. Dat laatste geeft mij een gevoel van vrijheid en maakt dat ik dicht bij mijzelf kan staan en kan doen waar ik goed in ben.